ok. dzięki
chiptuning a gorsze odpalanie zimą - czy to możliwe?
Zwiń
X
-
chiptuning a gorsze odpalanie zimą - czy to możliwe?
Witam koledzy,
Zauważyłem, że moja Octavka ALH 1,9 tdi 90 KM 205 Nm (chiptuning - 118 KM; 281 Nm) zaczyna reagować na zimno. Po nocy jak odpalam auto to trochę ją dławi oraz lekko przygasają kontrolki. Akumulator sprawny (przynajmniej tak mi się wydaje, bo ładował się ok 1 ha). Myślę też sprawdzić świece żarowe ( 1 wymienia była w marcu - i tu nie wiem czy nie powinienem wtedy wymienić 4).
Ostatnio jednak rozmawiałem z moim mechanikiem, który zasugerował mi, że słabe odpalanie w zimie autka już zostanie i nie ma sensu z tym walczyć bo jest to efektem wgrania w aucie chiptuningu a co za tym idzie zmienionego kątu wtrysku :? .
Co o tym sądzicie. Czy jest możliwe, żeby tak negatywny wpływ na użytkowanie auta w okresie zimowym miał chiptuning??
-
-
Zamieszczone przez kiero51 wymienia była w marcu - i tu nie wiem czy nie powinienem wtedy wymienić 4
Zamieszczone przez kiero5Ostatnio jednak rozmawiałem z moim mechanikiem, który zasugerował mi, że słabe odpalanie w zimie autka już zostanie i nie ma sensu z tym walczyć bo jest to efektem wgrania w aucie chiptuningusaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Re: chiptuning a gorsze odpalanie zimą - czy to możliwe?
Moj po chiptuningu odpala, bez najmniejszych problemow(dzis -19'C).
Zamieszczone przez kiero5Myślę też sprawdzić świece żarowe ( 1 wymienia była w marcu - i tu nie wiem czy nie powinienem wtedy wymienić 4).
Na moje to wlasnie padly ci jeszcze ze 2 swiece, bo jedna zmieniales i jedna moze jeszcze cos grzac.
Wymien 4 swiece i miej spokoj na dlugi czas.
Do tego ladowanie aku przez 1h, to nie mozna tego nazwac ladowaniem :wink: . Ladowac to polecam cala noc i do tego najlepiej w pomieszczeniu z plusowa temp.
Komentarz
-
-
Prosta matematyka, by w pełni naładować rozładowany akumulator o pojemności np. 60Ah trzeba go ładować prądem 5A przez 12h lub jak kto woli 6A przez 10h.
Oczywiście pod warunkiem, że akumulator jest sprawny i ma swoją znamionową pojemność.
P.S. zmień mechanikaDigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KrzychProsta matematyka, by w pełni naładować rozładowany akumulator o pojemności np. 60Ah trzeba go ładować prądem 5A przez 12h lub jak kto woli 6A przez 10h.
Oczywiście pod warunkiem, że akumulator jest sprawny i ma swoją znamionową pojemność.
Np. 5A*12h czy 12A*6h?
czy to ma znaczenie dla akumulatora?
Komentarz
-
-
Stosuje się zasadę prąd o wartości 1/10 pojemności znamionowej akumulatora.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
Komentarz
-
-
Z tego co wiem, lepiej dłużejwww.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
Stosuje się zasadę prąd o wartości 1/10 pojemności znamionowej akumulatora.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
Komentarz
-
-
Wy tu o ladowaniu, a temat o odpalaniu :wink:
A ten mechanik chipa to moze by sprawdzil jaki jest kat wtrysku i ustawil jak sie nalezy? Zawsze mozna jeszcze dygnac dawke startowa w adaptacjach.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kiero5Akumulator sprawny (przynajmniej tak mi się wydaje, bo ładował się ok 1 ha)
Komentarz
-
Komentarz